Aceasta este o secțiune dedicată medicilor și persoanelor specializate din domeniu. Confirmarea de a continua reprezintă acceptul dvs. privind încadrarea în categoriile menționate.

PANSAMENT ACTIV PENTRU
ACCELERAREA VINDECĂRII PLĂGILOR

Compoziție

Ingredientul de bază al pansamentului este un biopolimer inovator DIBUSHIELD PRO HEAL™, de proveniență naturală (Dibutiril-chitină).

DIBUSHIELD PRO-HEAL este denumirea comercială a polimerului natural, inovator, care este dibutiril-chitina (chitin dibutyrate, DBC, DBCH, număr CAS: 191427-33-5). DBC este diester chitina (chitină esterificată cu gradul de substituție de cca. 2), care rezultă în urma esterificării grupărilor de hidroxil ai chitinei cu ajutorul grupărilor de butiril în prezența unui catalizator acid.

Acest polimer este compus din unități de zaharuri repetate, legate prin legături N-glicozidice. Datorită condițiilor adecvate în care are loc reacția, gradul deacetilizării DBC este apropiat de cel al deacetilizării finale a chitinei în timpul sintezei biopolimerului (grupările N-acetiloamino rămân neafectate). DIBUSHIELD PRO-HEAL se caracterizează cu ajutorul maselor moleculare (folosind Cromatografia gelului) și a valorii numerice limită a vâscozității. Structura sa chimică a fost confirmată prim metode spectroscopice: 1H i 13C NMR și IR. Mai jos, modelul structural al unui fragment de lanț de polimeri, DIBUSHIELD PRO-HEAL.

Imaginea 1. Modelul structural al DIBUSHIELD PRO-HEAL

Chitina este al doilea polizaharid disponibil în natură, după celuloză. Este un polizaharid liniar, format din monomeri de 2-acetilamino-2-deoxi-D-glucoză legați prin legături b-glicozidice în pozițiile 1,4. Se găsește în componența pereților unor ciuperci și în exoscheletul artropodelor (crustacee, insecte și arahnide). S-a dovedit că chitina accelerează procesul de vindecare a rănilor, având un efect benefic asupra unor procese precum: angiogeneza, formarea țesutului granular, endotelializarea și cicatrizarea. În plus, chitina activează macrofagele, stimulează proliferarea fibroblastelor și acționează asupra vascularizării.

DIBUSHIELD PRO-HEAL este un polimer biodegradabil enzimatic. Degradarea are loc în mediul plăgii, într-un interval care depinde de tipul plăgii și cantitatea de exudat. Capacitatea de degradare a pansamentelor Filertiss a fost confirmată atât de cercetări preclinice in vivo ale modelului de vindecare a rănilor la șoareci diabetici, cât și printr-un studiu clinic asupra ulcerului venos al gambelor, ULCERUS, desfășurat de Celther Polska.

Proprietăți

Datorită structurii sale poroase unice 3D (dimensiuni variate a porilor și adâncimi diferite, porozitate deschisă) realizate dintr-o rețea de micro-canale interconectate, pansamentul creează un micro-mediu optim cerul de procesul de vindecare în raza de acțiune a plăgii.

  • Atenuează durerea și disconfortul asociate schimbării pansamentului, garantând un confort excepțional în utilizare.
  • Este ușor de aplicat, reduce timpul de vindecare a plăgii și formarea cicatricilor.
  • Creează un mediu umed adecvat, care împiedică uscarea plăgii și permite îndepărtarea excesului de exudat.
  • Materialul din care este realizat pansamentul prezintă proprietăți bacteriostatice. Studiile in vitro au demonstrat că și după câteva luni de incubație, pe suprafața pansamentului nu crește numărul de bacterii (CFU sub 10).
  • Pansamentul este biodegradabil enzimatic în mediul plăgii. Absența necesității de scoatere a pansamentului de pe plagă scutește atât pacientul de durerea legată de acest procedeu, cât și țesutul nou creat de traumatizare, aspect ce grăbește procesul de vindecare a plăgii. Timpul degradării pansamentului este diferit, în funcție de gradul de exudare al plăgii și durează de la 1-3 săptămâni.
  • Nu conține substanțe sensibilizante sau toxice.

Fotografia structurii pansamentului cu un microscop electronic.

Studii clinice

Capacitatea de degradare a pansamentelor DIBUSHIELD PRO-HEAL a fost confirmată atât de cercetări preclinice in vivo, pe modelul de vindecare a plăgilor la șoareci cu diabet, cât și într-un studiu clinic asupra ulcerului venos al gambelor, ULCERUS, desfășurat de Celther Polska.

Certificare

Testele de biocompatibilitate ale biopolimerului Dibushield pro-heal s-au încheiat cu un rezultat pozitiv, fiind conform cu cerințele standardului PN-EN ISO 10993, putând fi folosit cu succes în produsele medicale. Pansamentul a fost înregistrat ca produs medical, de clasa III. Produsul deține certificatul CE nr. 1434-MDD-93-17.

Indicații

Pansamentul este destinat aplicării pe toate tipurile de plăgi menționate mai jos, care nu prezintă trăsăturile unei plăgi infectate:

ulcerații plate și superficiale

escoriații ale pielii, plăgi post-traumatice

arsuri gradul IIB-IV, după debridare - Escare gradul II-IV (deteriorarea întregii grosimi a epidermei până la țesutul subcutanat), după debridare

picior diabetic ulcerat

zonele existente după extragerea țesutului transplantat, plăgi postoperatorii

în terapii practicate prin compresie, pentru aplicarea sub bandaj elastic

Pansamentul se aplică exclusiv în spitale și policlinici.

Pansamentul se aplică după ce plaga a fost curățată mecanic sau cu un produs enzimatic și doar dacă plaga nu prezintă semne de infecție. În cazul unei suspiciuni de infecție, se va îndepărta pansamentul și se va curăța din nou plaga. Pansamentul se va aplica în exclusivitate în spitale și policlinic.

  • Barieră de protecție respirabilă.
  • Rol de microschelet pentru ancorarea fibroblaștilor care participă la procesul de granulare și de formare a țesutului nou.
  • Nu necesită îndepărtare, evitând astfel afectarea leziunii.

Barieră de protecție respirabilă.

Rol de microschelet pentru ancorarea fibroblaștilor care participă la procesul de granulare și de formare a țesutului nou.

Nu necesită îndepărtare, evitând astfel afectarea leziunii.

Descarcă prospectul

Prospectul dispozitivului medical Filertiss în format pdf.

Media